Η εγκυμοσύνη είναι ίσως η μοναδική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας όπου συμβαίνουν ταυτόχρονα και γρήγορα πάρα πολλές και διαφορετικές αλλαγές που καθιστούν απαραίτητη τη ψυχολογική υποστήριξη της εγκύου. Οι αλλαγές ξεκινούν από το σημείο μηδέν, όταν η γυναίκα αρχίζει να υποψιάζεται το ενδεχόμενο του να είναι έγκυος, και που την ακολουθούν μέχρι και αρκετούς μήνες μετά. Αλλαγές που αφορούν τόσο στην ίδια, όσο και στο έμβρυο, και που επιδρούν συνειδητά ή μη και στο περιβάλλον -στενό, κοντινό και ευρύτερο.
Σωματικές αλλαγές: Το σώμα αλλάζει διαρκώς. Ο όγκος αυξάνει. Η κίνηση δυσκολεύει.
Ορμονικές αλλαγές: Συνεχείς μεταβολές. Άλλες αυξάνονται, άλλες μειώνονται. Το έκδηλο αποτέλεσμα είναι η αύξηση της έντασης της όποιας συναισθηματικής κατάστασης, π.χ. ευσυγκινησίας, ανησυχίας, ξαφνικές αλλαγές διάθεσης…
Αλλαγές καθημερινότητας: α) Περιορισμός αυτονομίας και αντοχών, β) αλλαγή συνηθειών από βασικών (π.χ. ύπνου, διατροφής κ.λπ.), αλλά και γενικότερων και γ) αλλαγή προτεραιοτήτων.
Σχεσιακές αλλαγές: Διαφοροποίηση ρόλων, συχνή αίσθηση πίεσης από τις πολλές υποδείξεις-προτάσεις, ή την κατά πολύ αυξημένη φροντίδα.
Ψυχολογικές-Συναισθηματικές αλλαγές: Αυξημένα επίπεδα άγχους (διαφορετικού επιπέδου και είδους σε κάθε τρίμηνο), μετάβαση σε μια καινούργια πραγματικότητα (απαιτητική και άγνωστη), υιοθέτηση καινούργιων λειτουργιών και συνηθειών, μια γενικευμένη ανησυχία για το “Θα αναπεξέλθω καλά;” και “Πως θα τα καταφέρω;”. Μέσα σε όλο αυτό, δεν είναι σπάνια μια σχετική αίσθηση απομόνωσης.
Μελέτες έχουν δείξει ότι, όσο καλύτερα μια έγκυος προσαρμόζεται και ανταποκρίνεται σε αυτές τις αλλαγές, τόσο καλύτερα αποτελέσματα αποτυπώνονται στην δική της ψυχική και σωματική υγεία, αλλά και στου εμβρύου. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, καταλυτικό ρόλο κατέχει ο γιατρός, ο οποίος παρακολουθεί, ενημερώνει και προφυλάσσει την έγκυο από πιθανούς κινδύνους. Είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης και η μεταξύ τους σχέση είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθησυχαστική.
Σε αυτή τη βάση έρχεται και μια ακόμη σχέση να στηρίξει, να ενθαρρύνει και να εκπαιδεύσει την έγκυο -αυτή που χτίζεται με τον/την ψυχολόγο. Μέσα από την ψυχολογική στήριξη, αυτό που εισπράττεται κυρίως είναι η ελευθερία έκφρασης σκέψης και συναισθήματος. Σκέψεις και συναισθήματα, που είτε είναι γνώριμα (αλλά όχι εύκολα αποδεκτά), είτε είναι άγνωστα (αλλά παρόλα αυτά καθοριστικά). Η εικόνα της γυναίκας αλλάζει και η αυτοπεποίθησή της κλονίζεται. Οι ρόλοι αναδιαμορφώνονται. Οι υποδείξεις από παντού δημιουργούν εκνευρισμούς και καλλιεργούν φόβους. Η ανησυχία για το πώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη, ο φόβος για τον τοκετό, καθώς και το άγχος για το άγνωστο της μετέπειτα περιόδου, πρωταγωνιστούν στη ζωή της εγκύου. Θα συνεργαστεί ο σύντροφος μου όταν έρθει το μωρό; Πως θα είναι όταν θα επιστρέψω στο σπίτι με το νέο μέλος; Το ενδεχόμενο της αλλαγής των ισορροπιών στην οικογένεια προκαλεί ποικίλους προβληματισμούς στη γυναίκα. Όλα τα παραπάνω τίθενται επί τάπητος μέσα από τις ομαδικές συναντήσεις Ψυχολογικής Στήριξης και Εκπαίδευσης που πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα στο ιατρείο “ΓΕΝΝΗΣΗ”, όσο και στις ατομικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις-συνεδρίες με ψυχολόγο (αυτές ορίζονται κατόπιν συνεννόησης).
Μέσα στην περίοδο των 9 μηνών της εγκυμοσύνης, φαίνεται σαν να υπάρχει χώρος μόνο για ό,τι σχετίζεται με το έμβρυο. Όμως, και η ίδια η μητέρα χρειάζεται έναν ορισμένο χώρο, όπου θα ερμηνεύσει σωστά και θα αποδεχτεί συνειδητά αυτά που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη της. Μέσα από τις ομαδικές συναντήσεις Ψυχολογικής Στήριξης και Εκπαίδευσης και τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις-συνεδρίες με ψυχολόγο στο ιατρείο “ΓΕΝΝΗΣΗ”, η έγκυος γυναίκα λαμβάνει αυξημένα επίπεδα ενθάρρυνσης και αποδοχής, έτσι ώστε η όλη εμπειρία της εγκυμοσύνης της να είναι ευχάριστη και λιγότερο δύσκολη και μοναχική.